PF 2018

 

Pf_csop_2-jpg-tn

Nejnovější aktivita

Rekonstrukce ptačí pozorovatelny Blahutovice

Letos jsme opravili ptačí pozorovatelnu, která je umístěna již více než deset let u rybníka v Blahutovicích a je součástí informačně naučné stezky Českého svazu ochránců přírody v této obci.



Obsah bedýnek a recepty 

Obsah podzimní bedýnky  

V podzimních bedýnkách najdete brambory, dýně, jablka, hrušky, ředkvičky, něco listové zeleniny (řeřicha, mangold, pažitka, špenát), zelená cibulku a mrkev. 

Do poslední bedýnky máme pro vás také schovaný lipový med na zimu od našich včel.

                                                                                                   Dobrota z jablek pro 4 lidi

Potřebujeme:                                     Příprava: 

  • 2x jablka                                    Z jablek odstraníme slubku, jadřince nakrájíme na měsíčky 
  • 1x bílý jogurt                              asi 0,5 cm. Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme lží -
  • 30g másla                                  ci medu, mícháme do ztmavnutí směsi, přidáme skořici a 
  • lžíčku skořice                             jablka. Promícháme aby se jablka obalila medem, přidáme 
  • lžíce rozinek / brusinek              ořechy a odstavíme z plamene. Do připravených misek 
  • ořechy                                        dáme jogurt a porci jablečné směsi.               Dobrou chuť 

                      Pohankový med                                       

Pohakový med je  pokládán za jeden z nejzdravějších medů vůbec.

Pohankový med je jedním z nejzdravějších medů. Má typickou tmavou barvu, jedinečnou chuť a nezaměnitlené silné aroma, které připomíná venkov. Obsahuje vysoké množství dobře vstřebatelného hořčíku a rutinu. Pohankový med se osvědčil při léčbách křečových žil, cévních chorob, nemocí jater a ledvin. Dále se doporučuje při dietách, při lečbě rakoviny a jako prostředek proti nespavosti.

Pohankový med používejte v přirozeném stavu pro přímou spotřebu. Lze ho použít při přípravě rozličných pokrmů

Obsahuje: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín C, rutin, vápník, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, měď, železo, zinek, sacharidy

Nedoporučuje se proto používat do čaje

Meduňkový sirup

Potřebujeme:                                         Zvlášť převaříme: 0,5 kg cukru a 2,5 vody

  • 2,5l vody                                            
  • 2x citron                                     
  • 2x hrst meduňky       
  • 0,5 kg cukru                                                                                  

Postup:          

Převařenou vlažnější vodu nalijeme do 3 l láhve s posekanou meduňkou (nať i listy) přidáme pokrájen citrony bez pecek a necháme 2 dny luhovat. Svaříme cukr s vodou a smícháme s vyluhovanou meduňkou, kterou jsme procedili přes jemný cedníček z umělé hmoty. V uzavřené lahvi necháme v lednici a používáme sirup do vody nebo můžeme přidávat dle chuti do čaje.           Dobrou chuť                                



 

Cuketové Pickles

Pickeles je zelenina, která prošla mléčným kvašením. Můžeme kombinovat různé  druhy podle barevnosti, náklady a podle fantazie dochucovat.

Potřebujeme:

  • neoloupané cukety
  • 2x šálek cukru
  • 1x šálek  jablečného octa
  • 1x lžička semínek černé hořčice
  • 2x lžička kurkumy
  • 1x lžička kmínu

Postup:

Škrabkou na brambory nařežeme z cukety dlouhé tenké plátky, vložíme do velké mísy, prosolíme a necháme hodinu stát, aby z cukety pustila voda. Tu pak přelijeme do hrnce a přidáme všechny ostatní ingredience, zamícháme a necháme projít varem. Pak hned sundáme z plotýnky a necháme vychladnout. Pokrájenou cuketu napěchujeme do sklenic a prolijeme nálevem.

Rady a tipy:

Výhody pokles nebo-li kvašené zeleniny

Kvašení zeleniny jako způsob uchování zeleniny po celý rok, je starý více než tisíce let. Díky kvašení si zelenina uchová vitamíny, v některých případech se množství vitamínů ještě zvyšuje. Další výhodou je, že si můžete zkombinovat  jakou zeleninu chcete. Nejste tedy omezeni jednou recepturou, kterou musíte dodržovat. Zkombinujte  zelí, mrkev, dýni, cibuli a tak dále.Pozor, kvašenou zeleninu nikdy tepelně neupravujeme.