Novinky z permakultury

Milí přátelé!

Máme pro Vás srpnovýzpravodaj novinek z permakulturního svět

 Novinky z permakultury

Permakulturní pozvánky

Výroční zpráva STEP 2016

Síť ekologických poraden STEP, z.s. (dále jen STEP) sdružuje ekoporadny a ekoporadce z celé České republiky, pracuje na stabilizaci a profesionalizaci oboru ekologického poradenství, zabývá se osvětou a vzděláváním ekoporadců, pracovníků veřejných institucí i občanů. Ekologické nebo také environmentální poradenství je soubor služeb, které pomáhají občanům i specifickým cílovým skupinám při řešení konkrétních otázek a životních situací souvisejících s životním prostředím. Je založeno na přímé komunikaci s klientem a na nabídce objektivních expertních rad, které pomohou při řešení klientova dotazu či situace.

Vyrocni zprava site ekologickych poraden step 2016



Obsah bedýnky a sezónní recepty

Obsah bedýnky 9.7.

mrkev,červená řepa,černá čedkev,ředkvičky a vodnice, hrách, bob, brambory,zelí,cibule,česnek,mangold

O bobu

Tato trošku zapomenuta a nedoceněná luštěnina je jednou z nejlepších a nejzdravějších jídel našeho domácího jídelníčku.

Bob je jednoletá bylina, jejíž lusky se sbírají kolem června když zčerná,

je nenáročná na pěstování a neměla by chybět v žádné zahradě. Bob se

používá čerstvý i sušený . Je mimořádně bohatý na bílkoviny a proto by

neměl chybět v domácnosti vegetariána. V obchodech ho vidím málokdy

čerstvý, v bio obchodech občas v sušené podobě, i to ve většině bio

obchodů chybí. Ne však v našem :)

Jednoduchý recept na pečený bob:

Bob namočíme i na 1 a 1/2 dne (vodu samozřejmě pravidelně sléváme a

vyměňujeme). Pak vaříme v čisté osolené vodě cca 45 minut - třeba

vyzkoušet - že je bob uvařený víme podle toho, že je uvnitř měkký, slupku

nekonzumujeme, je příliš tvrdá, zbavíme se jí tak, že uvařený bob

stiskneme mezi prsty a vnitřek z něj vyskočí.

Po uvaření bob stáhneme ze slupky (ale vůbec to není nutné, platí to jen

pro ty, kteří mají dost trpělivosti a volného času :), ostatní budou dále

postupovat s nevyzlečeným bobem :)

Na rozehřátou pánev dáme trochu oleje, směs bylinek, např. bylinky s

cibulkou nebo grilovací bylinky , čerstvou petrželku, himálajský sůl a uvařený bob,

osmahneme dozlatova a voňavé. Podáváme k večernímu vínku nebo jako

příloha k hlavnímu jídlu. Bob chutná asi jako kaštany a je to opravdu

pochoutka :)

TIP: můžeme před podáváním ještě pokapat citronovou šťávou.

Boby pro dobrou náladu

Boby mají vysoký obsah vitaminu C a E, draslíku a vlákniny. Obsahují

také levodopy (L–dopa), chemické látky, které tělo využívá k produkci

dopaminu (neurotransmiteru spojeného s centrem odměn a motivace v mozku) – jeho konzumace tedy přispívá k dobré náladě. Podobně jako sója obsahují velké množství bílkovin (26–28 %), některé alternativní léčebné metody je proto doporučují např. k léčbě kloubů.

Použití v kuchyni

Mladé lusky, které nejsou silnější než prst a delší než 8 cm, jsou

nejlahodnější a vaříme je vcelku. Větší lusky musíme nejprve vyloupat

a pak uvařit, podáváme je jako přílohu nebo v salátu. Zralé lusky

začnou moučnatět a před úpravou je musíme rovněž vyloupat. Po

uvaření odstraníme tuhou slupku semene mezi prsty a vyloupneme

jasně zelené jádro. 

Takto upravené boby můžeme rozmixovat na kaši s olivovým olejem,

česnekem, solí a pepřem. Nebo necháme lusky vcelku a ještě teplé je

polijeme kvalitním olivovým olejem, postříkáme citronovou šťávou,

osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Takový salát lze ještě

vylepšit sekanými čerstvými bylinkami.

Obsah bedýnky a sezónní recepty

Med pohankový                                           

Pohakový med je  pokládán za jeden z nejzdravějších medů vůbec.

Pohankový med

je jedním z nejzdravějších medů. Má typickou tmavou barvu, jedinečnou chuť a nezaměnitlené silné aroma, které připomíná venkov. Obsahuje vysoké množství dobře vstřebatelného hořčíku a rutinu. Pohankový med se osvědčil při léčbách křečových žil, cévních chorob, nemocí jater a ledvin. Dále se doporučuje při dietách, při lečbě rakoviny a jako prostředek proti nespavosti.

Pohankový med používejte v přirozeném stavu pro přímou spotřebu. Lze ho použít při přípravě rozličných pokrmů

Obsahuje: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín C, rutin, vápník, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, měď, železo, zinek, sacharidy

. Nedoporučuje se proto používat do čaje.

Meduňkový sirup

Ingredience

Voda

2,5 l

Citron

2 ks

Meduňka
větší i s natí

2 hrst

Zvlášť svařit:

Voda
0,5 l

2,5 l

Cukr
0,5 kg

 

Postup přípravy Převařenou vlažnější vodu nalijeme do 3 l láhve s posekanou meduňkou (nať i listy) přidáme pokrájené citrony bez pecek a necháme 2 dny louhovat. Svaříme cukr s vodou a smícháme s vyluhovanou meduňkou, kterou jsme procedili přes jemný cedníček z umělé hmoty.
V uzavřené lahvi necháme v lednici a používáme sirup do vody nebo můžeme přidávat dle chuti do čaje apod.

Obsah bedýnky

Brambory,kedlubny,hrášek,černá ředkev,ředkvičky,řeřicha, cibulka, meduňka,pohankový med

Cuketové Pickles

Pickeles je zelenina, která prošla mléčným kvašením. Můžeme kombinovat různé  druhy podle barevnosti, náklady a podle fantazie dochucovat.

Neoloupané cukety

2 šálky cukru

1 šálek  jablečného octa

1 lžička semínek černé hořčice

2 lžičky kurkumy

1 lžička kmínu

Škrabkou na brambory nařežeme z cukety dlouhé tenké plátky, vložíme do velké mísy, prosolíme a necháme hodinu stát, aby z cukety pustila voda. Tu pak přelijeme do hrnce a přidáme všechny ostatní ingredience, zamícháme a necháme projít varem. Pak hned sundáme z plotýnky a necháme vychladnout. Pokrájenou cuketu napěchujeme do sklenic a prolijeme nálevem.

Rady a tipy

Výhody pokles nebo-li kvašené zeleniny

Kvašení zeleniny jako způsob uchování zeleniny po celý rok, je starý více než tisíce let. Díky kvašení si zelenina uchová vitamíny, v některých případech se množství vitamínů ještě zvyšuje. Další výhodou je, že si můžete zkombinovat  jakou zeleninu chcete. Nejste tedy omezeni jednou recepturou, kterou musíte dodržovat. Zkombinujte  zelí, mrkev, dýni, cibuli a tak dále. Pozor, kvašenou zeleninu nikdy tepelně neupravujeme.